Priveq Investment går in som ny storägare i det snabbväxande språk- och medieteknikföretaget Plint i Göteborg. Plint, som arbetar nära streamingjätten Netflix, har vuxit från 11 till 236 miljoner på fem år. ”En superspännande investering för oss”, säger Louise Nilsson, VD för den nya huvudägaren.

Genom en uppgörelse med huvudägarna och grundarna Per Nauclér och Mikael Fröling, samt delägarna Örjan Serner (VD) och Johan Gladh (studiochef), blir Priveq ägare till 55 procent av Plint. Resterande 45 procent behålls av Per Nauclér, Örjan Serner och Johan Gladh. Mikael Fröling lämnar successivt över sina uppgifter i bolaget, vilket varit planerat en längre tid.

”Vår idé är att slå armkrok med grundare och entreprenörer. Vi tillför kompetens och erfarenhet i ägar- och styrelsefrågor i växande bolag. Ofta handlar det om att hjälpa till med satsningar för fortsatt tillväxt och internationell expansion”, berättar Louise Nilsson, VD för Priveq.

Plints VD Örjan Serner berättar att när sökandet efter en ny ägarpartner startade i fjol fanns det ett 30-tal intressenter. ”Vi kände tidigt att värderingar och personkemi fungerade bra mellan oss och teamet från Priveq och då gick vi all-in”, säger han.

Plint har verksamhet i Göteborg, Borås och sedan i fjol i Los Angeles där tv- och filmmarknaden har sitt hjärta. 2018 var Plint det enskilt snabbast växande språk- och medieteknikföretaget i världen. På bara fem år har omsättningen exploderat från 11 till hela 236 miljoner, en tillväxt på över 2 000%.

Storkunden Netflix rapporterade nyligen att man fått in hela 16 miljoner nya abonnenter första kvartalet. ”Netflix lägger mycket jobb hos oss. Under det första kvartalet ökade Plints omsättning till 77 miljoner jämfört med 45 miljoner samma period 2019”, berättar Örjan Serner.

”Nyproduktionen av nya filmer och tv-serier är tillfälligt satt på sparlåga på grund av coronakrisen. Vi har ändå ett starkt inflöde av beställningar och har flera lovande förfrågningar från andra mediebolag i världen och internationella organisationer”, säger Örjan Serner.

Bland kunderna märks också Amazon, Viacom, Volvo, IKEA och H&M. Något som väckt stort intresse är att Plint utvecklat ett unikt och molnbaserat datasystem – Plint Core – för att samordna översättningar och arbetsflöden. Plint Core underlättar för kunder, projektledare och översättare och effektiviserar den komplexa process som föregår lanseringar av filmer och tv-serier internationellt och på olika språk.

”Just nu, när marknaden påverkats så starkt av coronakrisen, är det extra roligt att göra en affär av det här slaget”, säger Louise Nilsson. ”Plint har en unik position i en snabbt växande del av mediebranschen. Fina kunder, bra teknik, visionärt ledarskap och de tar oerhört väl hand om personal och sina över 1 000 översättare runt om i världen”.

Helena Skåntorp tillsätts som ny styrelseordförande i Plint. Hon sitter i en rad bolagsstyrelser och var VD för bemanningsföretaget Lernia mellan 2011 och 2017.

Censor har fungerat som säljarnas M&A-rådgivare och MAQS som säljarnas legala rådgivare. För köparna har ADL genomfört kommersiell due diligence, KPMG finansiell due diligence, Omegapoint teknisk due diligence samt Törngren Magnell legal due diligence och de har även fungerat som köparnas legala rådgivare.

För ytterligare information kontakta:

Örjan Serner, VD Plint
+46-70-813 44 82
orjan.serner@plint.com

Louise Nilsson, VD Priveq Investment
+46-70-950 95 50
louise.nilsson@priveq.se

Om Plint
Plint är ett språktjänst- och medieteknikbolag med huvudkontor i Göteborg och ytterligare kontor i Borås och Los Angeles. Nya konsumentvanor inom TV- och filmtittande med olika streamingtjänster ökar kraven på lokal språkanpassning. Netflix är bolaget största kund, men Plint har också kunder såsom IKEA, Volvo, Viacom och NENT. Plint har ett 40-tal fasta medarbetare och ett globalt nätverk med över tusen översättare. Omsättningen för 2019 uppgick till 236 miljoner med ett rörelseresultat på ca 21 miljoner. Siktet är inställt på att omsätta 500 miljoner 2022.
För ytterligare information, se www.plint.com.

För ytterligare information, kontakta

Louise Nilsson
Partner & VD
Telefon: 08-459 67 63
Mobil: 070-950 95 50
E-post: louise.nilsson@priveq.se