Nyheter

Priveq ny huvudägare i Crem International

By 06/11/2012oktober 28th, 2020No Comments

Priveq Investment Fund IV L.P. (”Priveq Investment”), SEB Venture Capital (”SEB”), grundare och företagsledning investerar, via ett nybildat holdingbolag, i den världsledande kaffemaskintill-verkaren Crem International Holding AB (”Crem”). Säljare är investeringsfonderna Accent Equity 2003 KB och Accent Equity 2003 LP (”Accent”) som varit huvudägare i bolaget i över fem år.

Crem, med huvudkontor i Åmotfors i Värmland, har sedan starten 1983 framgångsrikt utvecklats till en komplett leverantör av kaffe-och espressomaskiner. 2008 gick svenska Coffee Queen samman med spanska Crem Aparatos och bildade den nya koncernen. Förutom Accent blev då Coffee Queens grun-dare Georg Möller samt Crems grundarfamilj Olaso delägare i det nya bolaget.

Crem har idag cirka 260 anställda och försäljning till rosterier, maskinuthyrare och den s.k. HoReCa-marknaden (Hotel, Restaurant, Catering) i Europa, Asien och Nordamerika. Tillverkningen sker i företa-gets tre tillverkningsanläggningar i Åmotfors (Sverige), Gandia (Spanien) och Shanghai (Kina). Crem er-bjuder ett komplett sortiment av kaffemaskiner och tillbehör på samtliga marknader. Bryggmaskiner och kaffeautomater säljs under varumärket Coffee Queen och espressomaskiner under varumärket Expobar.

– Crems breda produktutbud i kombination med en förstklassig produktionsanläggning i Shanghai gör att bolaget står väl rustat för en fortsatt tillväxt på nya och befintliga marknader. Kaffedrickandet uppvisar en stabil global tillväxt och vi kommer att fullfölja satsningen på att göra Crem till en marknadsledande leve-rantör av högkvalitativa kaffe- och espressomaskiner tillsammans med de ursprungliga grundarna, säger Karl-Johan Willén, Partner och Investeringsansvarig på Priveq Advisory AB, och Babak Etemad, Senior Investment Manager på SEB Venture Capital, i en gemensam kommentar.

– Jag ser personligen detta som en naturlig och mycket tillfredsställande ny ägarbild för Crem, säger Georg Möller. Vi har under Accents tid som huvudägare vuxit kraftigt, framgångsrikt integrerat våra två bolag och påbörjat vandringen till att bli en globalt verksam aktör på marknaden för professionella kaffemaski-ner. Samtidigt som jag vill tacka Accent ser jag fram emot att ta nästa steg tillsammans med våra nya huvudägare.

– Vi ser fram emot att kunna fortsätta som ägare i Crem, säger Rafael Olaso Jr. Samgåendet med Coffee Queen var viktigt och avgörande för våra möjligheter att skapa långsiktig framgång för Crem. Den inter-nationalisering vi påbörjat är nu säkerställd och vi ser stora tillväxtmöjligheter – inte minst i Asien.

– Med SEB och Priveq får vi två kapitalstarka huvudägare med en samlad erfarenhet som ägare i över 200 tillväxtbolag vilket är en styrka då vi nu går in i en fas av ytterligare stark tillväxt, säger Sebastian Lind-ström, VD för Crem.

I samband med affären kommer Ulf Mattsson att tillträda som styrelsens ordförande. Ulf Mattsson har en bred industriell bakgrund, bl a som VD för Domco Tarkett Inc, Mölnlycke Health Care AB, Capio AB och Gambro AB.

För ytterligare information, v.g kontakta:
Magnus Hardmeier, Priveq Advisory,
+46 70 888 25 44

Magnus Ramström, SEB Venture Capital,
+46 703 688 41

Sebastian Lindström, Crem,
+46 703 089 451

Georg Möller, Crem
+46 70 590 06 75

Rafael Olaso Jr, Crem,
+34 96 287 88 75

Jan Ohlsson, Accent Equity Partners,
+46 70 515 69 15

[hr top=”20″ bottom=”20″][register_getpdf pdftitle=”Pressmeddelande” pdflink=”https://www.priveq.se/wp-content/uploads/2015/11/Pressmeddelande-2012-11-06.pdf”][hr top=”20″ bottom=”20″]