Tillväxtföretaget Sunds Fibertech, verksamt inom utrustning för tillverkning av träfiberskivor, har på senare tid vunnit utmärkelser som bland annat ”Bästa internationella tillväxt” i Ernst & Youngs tävling ”EY Entrepreneur of The Year”, DI Gasell och ”Årets företag” i Timrå kommun. Bolaget har nu ingått ett partnerskap tillsammans med Priveq för att ta nästa steg i sin snabba utveckling.

”Vi är imponerade av hur Sunds Fibertech på kort tid etablerat sig internationellt som en nyckelspelare på en global marknad med ett fåtal leverantörer. Vi ser fram emot att i partnerskap med grundare och medarbetare stödja bolaget i sina ambitioner att sätta Timrå på världskartan som ett nytt centrum för tillverkning av fiberskivor”, säger Karl-Johan Willén, Investerings-ansvarig på Priveq.

”Kombinerat med vår redan starka produktportfölj skapar vi nu förutsättningar att bli ett av de ledande företagen inom branschen. Vi tar in en stark delägare med en bevisad förmåga att utveckla internationella tillväxtföretag. Målsättningen är att skapa ett miljardföretag inom de kommande fem åren”, säger Lars Eklund, VD Sunds Fibertech.

Under århundraden har norrlandskusten varit centrum för den svenska trävaruindustrin. I Timrå kommer nu nästa svenska internationella industrisuccé, Sunds Fibertech, med innovativa och högteknologiska lösningar för tillverkning av träfiberskivor, med fokus på minskad energikonsumtion, emissionskontroll och kapacitetsökning.

Sunds Fibertech har sedan starten 2016 etablerat sig som teknologiledare för utrustning till tillverkning av fiberskivor. Under 2022 omsatte företaget, som grundades av bröderna Eklund, 233 miljoner kronor med stark tillväxt och hög lönsamhet.

Med en förstärkt ägarbild är målsättningen att bibehålla den höga organiska tillväxttakten och samtidigt möjliggöra strategiska förvärv i linje med företagets kärnverksamhet, d.v.s. produkter som förbättrar fiberskivstillverkarnas energikonsumtion, miljöpåverkan och fabrikskapacitet.

Henrik Jatko, Investeringsansvarig på Priveq tillägger, ”Sunds Fibertech har genom en kundnära serviceinriktad approach tagit fram nya nischade effektivitetshöjande produkter till den globala marknaden inom energieffektivitet och emissionskontroll. Vi är övertygade om att detta är områden som under lång tid framöver kommer att växa i betydelse.”

De nuvarande ägarna, Kenth Eklund och Lars Eklund, behåller en stor del av Sunds Fibertech samtidigt som Priveq blir ny majoritetsägare. Bröderna Eklund kommer även fortsättningsvis att vara nyckelpersoner i den långsiktiga satsning som företaget gör.

För ytterligare information, kontakta

Karl-Johan Willén
Partner & Investeringsansvarig
Telefon: 08-459 67 66
Mobil: 070-950 88 25
E-post: karljohan.willen@priveq.se